Social media :

Jan Mulders Fonds

Jan Mulders Fonds

Historie

Jan Mulders Fonds

In 2003 heeft het SRA-bestuur besloten om de samenwerking tussen de reünisten en de L.V.V.S. Augustinus te intensiveren. Reünisten kunnen namelijk een constructieve bijdrage leveren aan de studententijd van de huidige generatie Augustijnen. Het 22e verenigingslustrum werd aangegrepen als startschot voor dit nieuwe samenwerkingsverband. Tijdens het lustrumjaar heeft de SRA de vereniging een geschenk aangeboden dat bij uitstek voldoet aan deze doelstelling: de oprichting van het Jan Muldersfonds (JMF), een fonds waarop actieve Augustijnen een beroep kunnen doen als zij een bijzondere activiteit willen organiseren. Het JMF kan ook worden gebruikt om memorabilia van Augustinus in stand te houden.

De naamgever

Jan Mulders

Het fonds is vernoemd naar Jan Mulders, praeses van de R.K.S.V. Sanctus Augustinus tot de opheffing van studentenverenigingen als gevolg van de Tweede Wereldoorlog. Jan Mulders zou vanaf 1941 uitgroeien tot leider van het Leidse studentenverzet, wat hij uiteindelijk op 5 september 1944 heeft moeten bekopen met de dood in kamp Vught. Zijn naam prijkt, te midden van zeven andere namen, op de herdenkingsplaquette in de Tuinzaal van de sociëteit.

De SRA wilde haar fonds graag vernoemen naar deze moedige Augustijn, die blijk heeft gegeven van een bijzonder maatschappelijke betrokkenheid. Maatschappelijke betrokkenheid die tot op de dag van vandaag als één van de doelstellingen is opgenomen in de statuten van de L.V.V.S. Augustinus en de SRA.

Bestedingen JMF

Het JMF besteed geld aan veel verscheidende dingen. Hieronder een aantal voorbeelden:

  • Het JMF heeft mede gezorgd voor het behouden blijven van het Leidse zweetkamertje waar alle afgestudeerden hun naam op de muur mogen plaatsen.

  • Het JMF heeft de restauratie van de monumentale spiegels in de Saint mogelijk gemaakt. Na meer dan een jaar te zijn weggeweest pronken de spiegels weer als vanouds op de schouwen van het Eigen Huis.

  • Het JMF heeft een grote bijdrage geleverd aan de lustrumshow van het Augustijns Theater. Omdat het Augustijns Theater maar liefst 10 jaar bestond, werd dit gevierd met een schitterende musical in de Leidse Schouwburg. Het verhaal van "Het meisje zonder naam" speelt zich af in de stad Novapolis, waar de burgers worden geteisterd door het harde regime van de Partij. De terugkeer van Vivianna geeft het volk de moed zich te verzetten tegen deze dictatuur. Maar wie is Vivianna eigenlijk? 

  • Het JMF heeft bijgedragen aan de elfde editie van de Rallye. Meer dan 100 Augustijnen voerden meerdere opdrachten uit en reden dwars door de polder, bos en waterlandschap. Om de dag goed af te sluiten, kon men zich richting Augustinus begeven voor een barbecue. 

Aanvragen subsidie

Voor veel verscheidene evenementen kan een aanvraag worden gedaan. Hier zitten een paar voorwaarden aan. Deze staan gespecificeerd op het aanvraagformulier, wat te vinden is in de Augustinus-app (onder 'Documenten'). Het toekennen van de subsidies uit het Jan Mulders Fonds vindt plaats onder verantwoordelijkheid van het bestuur van de Stichting Reünisten Augustinus. De aanvraag inclusief conceptbegroting kunt u indienen via secretaris@lvvsaugustinus.nl. Ook voor vragen kunt u bij dit e-mailadres terecht. Binnen twee weken zal het bestuur u terugkoppeling geven over de aanvraag, dien deze dus minimaal twee weken voor het evenement in.